Connect with us

Ιστορία Τμήματος Βόλεϊ

Σε μια αληθινή αθλητική “κυψέλη” είχε μεταβληθεί πλέον το Παγκράτι, τόσο στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση όσο και ειδικότερα με τα το 1950. Το Ποδόσφαιρο, ο Στίβος, το Μπάσκετ, συγκέντρωναν τους “προβολείς” του ενδιαφέροντος όλου του φίλαθλου κόσμου της Χώρας. Κάθε μέρα που περνούσε το Παγκράτι κερδίζει και καινούριους θαυμαστές. Δεν ήταν όμως δυνατόν αυτοί που είχαν κάνει το Παγκράτι σχεδόν Παναθλητικό Σωματείο να ξεχάσουν το βόλεϊ, το άθλημα που είχε να επιδείξει σε τούτη τη Χώρα, ένα μεγάλο ξάπλωμα τα πρώτα χρόνια μετά το 1930. 0ι αθλητές που κέρδιζαν τις νίκες στο Μπάσκετ, αυτοί οι ίδιοι θέλησαν να πάρουν τη διάκριση και στο “φιλέ”. Μπάσκετ και Βόλεϊ, οι ίδιοι σχεδόν αθλητές οι ίδιοι πρωταγωνιστές οι ίδιοι έπαιρναν τους τίτλους και κέρδιζαν το θαυμασμό στο Πανελλήνιο.

Τα Διοικητικά στελέχη τότε του Παγκρατίου, πρόσωπα με πάθος, με αγάπη για τον αθλητισμό και κατεχόμενα από την επιθυμία να δώσουν σωστούς προσανατολισμούς στη νεολαία έφτιαξαν και τμήμα Βόλεϊ.

Η πρώτη ομάδα με έφορο ,προπονητή και «ψυχή» του τμήματος (και αυτού…) τον Νότη Μαστρογιάννη απαρτίζεται από τα αδέλφια Δεκαβαλα, τον Κ.Πολιτη, τον Δ.Κουμουνδουρο (μετέπειτα έφορο της Εθνικής ομάδας αλλά και του Α.Ο.Π) , τον Ευφραιμιδη, τον Α.Κοντοβουνησιο,τον Φ.καψάλη, τον Σ.Καψάλη,τον Παπαδόπουλο,τον Σινιώρη,τονΚυρεμίδη,τον Δήμα τον Κίνια κ.λ.π.

Η ομάδα αυτή κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Κέντρου 1955 και 1956 και μετείχε κάθε χρόνο σε διεθνές τουρνουά στην Αίγυπτο.

Στην δεκαετία του 60 η ομάδα πλέον αποτελείται από τους Κουμουνδούρο, Ευφραιμίδη, Δεκαβάλα, Δρακόπουλο, Λάνθιμο, Σισμανίδη, Γούναρη, Κοντοβουνήσιο, Γιαννόπουλο ,Ηλιαδη , οι περισσότεροι εκ των οποίων μαζί με το “καλάθι πετύχαιναν στο κάρφωμα και το “πλασέ”.

Ας μην λησμονούμε πως ο μεγάλος Αλέκος Κοντοβουνήσιος μαζί με τον αείμνηστο Πουλακίδα (αθλητή του Εθνικού Αθηνών) ήταν οι 2 αθλητές που αγωνίσθηκαν και στην Εθνική Βόλεϊ και στην Εθνική Μπάσκετ.

Οι τίτλοι δεν άργησαν να έλθουν και εδώ. Πρωταθλητής Αθηνών το 1966 με την μεγαλειώδη νίκη επί του Παναθηναϊκού στις 13/9/1966 στο Καλλιμάρμαρο με 3-2 σετ (10-15, 15-17, 15-6, 15-8. 16-14) μπροστά σε 2.500 θεατές και 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1967 όπου ισοβάθμησε με τον Παναθηναϊκό αλλά έχασε τον τίτλο στην διαφορά των σετ.

Τα δυο όμως αθλήματα σε κάποια στιγμή ξεχώρισαν. Το Μπάσκετ πήρε το δικό του δρόμο και το Βόλεϊ τράβηξε το άλλο μονοπάτι. Έτσι χάθηκαν για το Βόλεϊ σχεδόν όλοι αυτοί που έδιναν τη δική του αίγλη.

Η περίοδος 1973-1974 ήταν η τελευταία στην Α Εθνική κατηγορία με αθλητές τους Παπαγεωργίου, Παπαστεργιάδη, Παπαδόπουλο, Παντόπουλο, Κουτσοκάλη,Κατσαρό, Δοντά, Κορωνέο και εφόρους τους Νότη Μαστρογιάννη και Ρούλη Μπαφαλούκο.

Ακολουθούν τα πέτρινα χρόνια της Β εθνικής (1974-1985) με αθλητές τους Παπαστεργιάδη,Δοντά, Παπαγεωργίου, Παντόπουλο, Κατσαρό, Παπαδόπουλο, Κουτσοκάλη, Σκοτίδα, Πουλάκο, Κυριαζίδη, Μουλίνο, Τέφο, Κουμπύζη, Σταυρόπουλο, Παρασκευόπουλο, Χάκα, Παύλου,Κύρκο κ.α.

Προπονητές της περιόδου οι Κουρμπετης και Μπεργελές και έφοροι οι Μαστρογιάννης, Μπαφαλούκος, Καντόγλου, Γιαννόπουλος και Σωτηρόπουλος.

Η πτώση συνεχίσθηκε και η ομάδα υποβιβάζεται στην Γ Εθνική όπου και αγωνίζεται την περίοδο 1985-1996 με αθλητές τους Κ και Ν Μανδηλάρη, Μολυβά, Χάκα,Παναγίδη, Κωστόπουλο, Τσολάκο, Μακρίδη, Ράπτη, Ραμέα, Χαμπίμπη, Μποζίνη, Γ και Μ Κουμουνδούρο, Κουφοπαντελή (+2000) Μόσχο, Παρασκευόπουλο, Α και Γ Ξενούλη, Νικάκη, Γερακάρη.

Προπονητές της περιόδου οι Παπαγεωργίου, Νάτσης, Ασημακόπουλος,Κουφός, Σαλωνίτης Ρακόπουλος και Κουτσοκάλης.

Έφοροι οι Π.Ξενούλης ,Δ.Κουμουνδούρος,Κ.Τσολάκος,Κ.Γκούμας και Γ.Χάκας.

Το 1997 η ομάδα προβιβάζεται στην Β Εθνική όπου θα αγωνισθεί έως το 2001 με αθλητές τους Ορφανίδη, Γκώγκο, Μπουτσουρή,Κουτσοδημητρόπουλο, Μπουλιόγλου, Μ.Κουμουνδούρο, Κουφοπαντελή (+2000), Αρσενιάδη, Πούτο, Ψάρρα, Οικονόμου, Ρεβεζίκα, Σκοπελίτη, Χαλδαίο, Διαμάντη,Ρομπότση.

Προπονητές οι Π.Χαμπίμπης και Α.Μίχαλος με έφορο τον Γ.Χάκα.

Το 2001 η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα Β Εθνικής με προπονητή τον Κ.Αρσενιάδη και αθλητές τους Γ και Μ Κουμουνδούρο, Μυτσκίδη, Παππά, Θανέλλα, Μπαλαγιάννη, Κάπελα, Ρομπότση,Αρέτα, Κλήμο, Φλέσσα, Σκοπελίτη. Έφορος ο Γ.Χακας.

Την περίοδο 2001-2002 θα αγωνισθεί στην Α2 Εθνική κατηγορία όπου θα καταλάβει την 3η θέση και την επόμενη χρονιά θα καταφέρει με σκληρή προσπάθεια να καταλάβει την 2η θέση που οδήγησε σε επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία μετά από πολλά χρόνια.

Προπονητής και πάλι ο Κώστας Αρσενιάδης και αθλητές οι Μυτσκίδης, Μ. Κουμουνδούρος, Θεοδωρίδης, Μπαλαγιάννης, Νάστας, Ρομπότσης, Κυριακάκης, Δημητρίου, Μπατιστάτος, Λένας, Καπέλλας, Παπαδημητρίου.

Διοικητικά την ομάδα στήριξαν οι κ.κ Γ.Χάκας,Χ.Σταυρόπουλος,Π.Παπαβασιλέιου, και Κ.Τσολάκος.

Τα 2 επόμενα χρόνια ο Α.Ο.Π αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία με σημαντικές νίκες επί ισχυρών αντιπάλων και συσπειρώνοντας πάλι τον Παγκρατιώτικο κόσμο στο ΜΕΤΣ.